niedziela, 26 marca 2017

Tarta z warzywami i kurczakiem na razowym spodzie


Można by rzec tarta grzechu warta ( jak wszystkie u nas :)). Jednocześnie smaczna i zdrowa. Spód z mąki pełnoziarnistej. Bogata w warzywa, jest również mięso i nabiał. Pełnowartościowy posiłek w ciekawym wydaniu. Polubią go nawet dzieci myśląc, że to pizza :).


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pełnoziarnistej
1 jajo
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Farsz:
1 papryka czerwona
250 g filetu z kurczaka
1 cebula czerwona
6 pomidorków koktajlowych
3 jaja 
60 g sera feta 
100 g twarogu
olej do smażenia
ziołowa przyprawa do kurczaka
sól
pieprz



Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać, a następnie zagnieść. Uformować kulkę, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, a następnie przełożyć do formy. Spód ciasta nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut. 
Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić ziołową przyprawą do kurczaka, podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę, cebulę oraz ser Feta pokroić w kostkę. Na podpieczonym spodzie ułożyć składniki farszu, a następnie całość zalać jakiem wymieszanym z twarogiem, pieprzem, szczyptą soli oraz oregano. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Tarte piec około 35-40 mi minut w temperaturze 180 stopni. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz