sobota, 11 marca 2017

Lekka odmiana fasolki po bretońsku


Fasolka po bretońsku znana i lubiana, dzisiaj u nas w wersji odchudzonej, na potrzeby wiosennych  figur. Polecamy to pyszne, sycące i jak się okazuje mniej tuczące danie dla fanów polskiej kuchni. Ciekawego smaku, mocno pomidorowego nadają pomidory, które wieńczą dzieło.

Składniki:

250 g fasoli białej suchej
600 g pomidorów z puszki lub sparzonych i obranych 
natka pietruszki 
100 g sera żółtego
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
pierś z kurczaka 


Fasolkę wypłukać, zalać zimną wodą i zagotować, odcedzić. Ponownie wypłukać, zalać wody i znowu zagotować. Powyższą czynność powtórzyć trzy razy. Za trzecim razem ugotować do miękkości. Dodać pomidory i dusić razem przez 10 min. pod koniec dodać pokrojonego i przysmażonego fileta z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na talerzu posypać posiekaną pietruszka i startym serem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz