piątek, 10 marca 2017

Niebo


Prawdopodobnie nazwa tego ciasta pochodzi od uczucia jakie się odczuwa przy spożywaniu jego. A więc kto chce poznać niebiański smak, bierze się rachu-ciachu do roboty i szykuje to wspaniałe ciasto choćby i dzisiaj.


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 żółtka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa:
750 g jabłek 
200 g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny 
galaretka cytrynowa

Masa orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
1 szklanka mleka 
250 g masła 
200 g cukru pudru

Polewa:
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru
¼ kostki masła
2 łyżki kakao


Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w prostokątnej blaszce. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto wyjąć z blaszki gdy będzie jeszcze ciepłe. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka i chwilkę dusić, następnie dodać cukier, sok z cytryny i galaretkę, dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Orzechy zemleć i sparzyć gorącym mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. I wstawić do lodówki.
Cukier i wodę chwilę gotować następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek można udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz