wtorek, 28 marca 2017

Kopiec kreta


Na to ciasto parę lat temu był szał, ale niestety nie robiło się go z naturalnych składników, tylko z proszku... My posiedliśmy magiczna wiedzę jak zrobić Kopiec Kreta z dostępnych naturalnych składników. Nam przypadł do gustu, mamy nadzieję, że Wam również.


Składniki:

Ciasto :
1/3 szklanki mleka
3 płaskie łyżki kakao
50 g czekolady gorzkiej
200 g masła
6 łyżek brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 jajka
200 ml kefiru lub maślanki

Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
25 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:
6 małych bananów
sok z 1 cytryny


Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować cieniutko masłem i oprószyć kakao. Blaszkę odstawić do lodówki. Mleko przelać do rondelka o grubym dnie. Dodać kakao i podgrzewać całość na niewielkim ogniu. Mieszać, gdy tylko mieszanina zacznie się gotować zdjąć z ognia. Dodać posiekaną drobno czekoladę i rozcierać ją do czasu, aż się rozpuści. Odstawić naczynie w chłodne miejsce. Masło (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na kremowy puch. Stopniowo wbijać jajka, ciągle mieszając. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól, dodać rozpuszczoną czekoladę i kefir. Mieszać ciasto (wolne obroty miksera). Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Początkowo będzie rosło, by następnie opaść (gotowy blat ma być dość płaski, a ciasto czekoladowe ma przypominać Brownie). 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Cały czas krem miksując. Do gotowego wsypać czekoladę startą na grubych oczkach tarki, wymieszać.  Gotowy krem odstawić do lodówki na 30 minut.
Banany obrać, zalać je sokiem cytrynowym.

Składać kopiec.
Wierzch blatu czekoladowego ściąć. Za pomocą łyżki wydrążyć ciasto, tak by pozostało tylko dno i boki grube na około 1 cm. Zbędne ciasto czekoladowe pokruszyć. Na wydrążonym spodzie ciasta ułożyć banany (bardzo blisko siebie). Następnie wyłożyć krem, tworząc kopczyk. Wierzch i boki oprószyć okruszkami z ciasta czekoladowego (można je lekko docisnąć). Kopiec, przed podaniem, schłodzić  minimum 2 godziny w lodówce. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz