wtorek, 7 marca 2017

Ziemniaczano-serowe kotlety


Pisaliśmy już,że Polska ziemniakiem stała i stoi. Chcąc podtrzymać tradycję ziemniaczaną serwujemy dzisiaj kotleciki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Proste w przygotowaniu, banalne w wykonaniu, można wykorzystać pozostałości ziemniaków z dnia poprzedniego. To danie typu coś z niczego.


Składniki:

600 g ziemniaków 
150 g twarogu 
2 jajka 
1 łyżka masła 
1 cebula 
szczypiorek 
sól 
bułka tarta 
olej do smażenia


Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoto. Ziemniaki ugotować i zmielić razem z serem, dodać usmażoną cebulę, szczypiorek, jajka, doprawić do smaku solą i w razie potrzeby dosypać bułki tartej. Wyrobić masę, uformować wałek, urywać robiąc owalne kuleczki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z sezonową surówka lub z dowolnym sosem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz