wtorek, 21 marca 2017

Arancini (Sycylijskie kulki ryżowe)


Sycylijska przekąska, skuteczna w zadowoleniu gości niczym Sycylijska mafia ☺. Do środka można zapakować wszystko... no prawie wszystko, bez przesady oczywiście. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella, lub groszek. My poszaleliśmy z salami i mozarellą i wyszło pysznie! Przepis przywiozły Kulinarne które były na zagranicznych praktykach, o czym już niebawem.


Składniki:

200 g ryżu arborio
30-40 g masła
3 łyżki startego parmezanu 
pieprz
mąka i ciepła woda do zrobienia ciasta
kawałka salami pokrojonego drobno
1 opakowanie minimozarelli 
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia


Ugotować ryż w 1 l gotującej się wody i gotować go, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Kiedy ryż będzie ugotowany, do gorącego wrzucić masło w kawałkach i parmezan, przyprawić pieprzem i energicznie wymieszać. Ryż rozłożyć w jakimś płaskim naczyniu, ważne, żeby był wystudzony. Przygotować ciasto z mąki i ciepłej wody. Musi być w miarę rzadkie, lejące się. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Salami drobno pokroić. 
Brać do ręki niewielką ilość ryżu, wielkości mandarynki, i rozłożyć płasko na dłoni. Włożyć do środka kulkę mozarelli, trochę salami i zamknąć je w środku tej kulki. Uformować. Kulkę zanurzyć w cieście i w bułce tartej. Uformowane arancini smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu, co chwilę je obracając, tak, żeby spód się nie przypalił. Smażyć, aż będą złote i odsączać na ręczniku papierowym. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz