czwartek, 16 marca 2017

Banofee



Pyszne ciasto bez pieczenia którego odsłonę w wersji deseru w pucharkach już robiliśmy. Smak nas urzekł i oczywiście chcieliśmy więcej. wszystko co z masą kajmakową nas urzeka, ciekawe jakby było z mięsem... ale odbiegamy od tematu. Ciastko o dziwnej nazwie banofee długo w lodówce nie poleżało, co widać zresztą na zdjęciach, znikało w zawrotnym tempie. Jeden kawałek udało nam się ukryć w liściach ;).





Składniki: na formę 24x28 cm

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Masa kajmakowa:
500 g serka mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30 l
3 łyżki kajmaku z puszki

Masa śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Poncz:
pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
opakowanie herbatników maślanych
5 bananów
sok z połowy cytryny
puszka gotowego kajmaku
czekolada do dekoracji


Na dnie formy ułożyć biszkopty nasączone ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny). Banany pokroić na grubsze plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny i ułożyć ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę umieścić w wysokim naczyniu i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodać 3 łyżki kajmaku, krem miksować tylko do połączenia składników. Krem wyłożyć na banany, rozprowadzić równo. Na kremie ułożyć herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzić lekko podgrzany kajmak i schłodzić całość około 30 minut.
Krem śmietankowy: żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i miksować do połączenia składników. Masę rozprowadzić  na schłodzonym cieście i ponownie schłodzić, tym razem kilka godzin. Ciasto przed podaniem udekorować kakao lub startą czekoladą.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz