sobota, 4 marca 2017

Diabelskie naleśniki


Jak to mówią: diabeł tkwi w szczegółach... przy wykonaniu tej potrawy szczególnie ważne jest usmażenie naleśników, bo są tak delikatne, że tylko cudem nie da ich się zniszczyć. Reszta pójdzie jak z płatka, farsz robi się chwilkę, a dalej pozostaje delektowanie się naleśnikami o pięknym kolorze i fenomenalnym smaku.


Składniki:

1 szkl. mleka
1 szkl. wody gazowanej
1 jajko
1,5 szkl. mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g pieczarek
100 g serka topionego
1 puszka fasoli 
100 g tartego żółtego sera
pieprz 
sól
bazylia suszona
oregano
chilli

Z mleka, jajka, wody i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, na koniec dodać koncentrat. Przygotowane ciasto posolić i przyprawić ziołami i pieprzem. Z ciasta usmażyć naleśniki, uważając bo są dość delikatne. 
Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, dodać fasolę oraz serek topiony. Całość gotować  do rozpuszczenia się sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, chilli. 
Przygotowanym farszem smarować naleśniki i zawijać je w koperty. Na wierzchu posypać startym serem. Można chwile podpiec w piekarniku do roztopienia się sera. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz