poniedziałek, 6 marca 2017

Ciasteczka z nutellą i orzechami Malwy


Mało kto nie lubi kremu czekoladowo-orzechowego, więc wyobraźcie sobie smak ciasteczek z tymże kremem i orzechami laskowymi. Jak to mówią "full wypas". Malwinka wie jak zdziałać takie cuda i dlatego ją bardzo lubimy i chwalimy.


Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g masła, w temperaturze pokojowej
115 g nutelli lub podobnego kremu, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych, 

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól. W misie miksera utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać. Z przygotowanego ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut, aż brzegi się mocno zrumienią. Wystudzić na kratce.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz