czwartek, 23 marca 2017

Kokosowe kulki


Ciastek, ciasteczek i ciach z kokosem u nas dostatek. Generalnie kokos to wdzięczy temat do szaleństw cukierniczych. Zaszaleliśmy dzisiaj i my i bez pieczenia zrobiliśmy megakokosowe ciasteczka, które prezentują się dystyngowanie i zachwycą niejednego kokosowego wyjadacza, a znamy takich kilku


Składniki:

120 g kruchych maślanych ciasteczek
120 g wiórek kokosowych
200 g masła
200 g pełnego mleka w proszku
180 g cukru pudru
3 łyżki spirytusu
150 g wiórek kokosowych do obtoczenia
3 łyżki dużych rodzynek


Ciasteczka maślane i wiórki kokosowe zmielić blenderem na proszek. Mleko w proszku i cukier puder przesiać. Dodać masłom kokos, ciasteczka i spirytus. Wszystko razem zagnieść. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki wielkości orzecha, do środka wkładając po rodzynce. Kulki obtaczać w kokosie. Można je przechowywać w lodówce, wtedy zrobią się twardsze. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz