Włoskie herbatniki pomarańczowe


Pomarańcze czuć w nich intensywnie, zarówno w smaku jak i w zapachu, przez co pachnie w całym domu. Proste, nie kosztowne, a pyszne ciasteczka na wycieczkę czy podwieczorek, nie koniecznie przy mikrofonie.


Składnik: 

175 g mąki
200 g kaszy manny lub drobnej polenty
100 g drobnego cukru
100 g miękkiego masła
2 i 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
2 jajka
szczypta soli
czekolada do dekoracji

Mąkę, kaszę mannę, cukier, masło, skórkę pomarańczową, jajka oraz szczyptę soli miksować na gładką masę (gdy zrobi się kruszonka zagnieść ciasto w kulę). Włożyć do lodówki na 15 minut.  


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej porcje ciasta (kulki) wielkości małego orzecha włoskiego. Zwilżonymi wodą palcami lekko spłaszczać, aby porcja ciasta nabrała kształtu ciasteczka. Piec w temperaturze 190°C na lekko złoty kolor. Można udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą. 









Komentarze

Popularne posty