niedziela, 19 marca 2017

Pomidorowe udka z warzywami


Coś dla miłośników niebanalnego kurczaka na niedzielny obiad. Fajny, dość prosty przepis, w zasadzie na całe danie obiadowe, bo i ziemniaczek jest i kalafiorek, cukinia i papryczka, a nad wszystkim króluje Pan i Władca kurnika jegomość Pan Kurczak.
 

Składniki :

2 udka kurczaka
500 g drobnych ziemniaków
2 cebule
1/2 kalafiora
1 cukinia
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
¾ szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
natka pietruszki
sól
pieprz 
ulubione zioła

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowym, zalać nim udka i odstawić na kilka godzin. Ziemniaki obrać i podzielić na cztery, kalafiora umyć i podzielić na cząstki podgotować około 15 minut, ostudzić. Cukinie umyć i pokroić na talarki, cebulę obrać i pokroić na ósemki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Warzywa oprócz ziemniaków wrzucić do miski, polać oliwą, doprawić. To samo zrobić z ziemniakami ale w oddzielnym naczyniu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa na nie kurczaka, wyłożyć również resztę marynaty. Na wierzchu ułożyć ziemniaki i posypać je dowolnymi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 60 minut. Przed podaniem posypać całość posiekaną natką pietruszki.















1 komentarz:

  1. wygląda super. uwielbiam kurczaka, będzie trzeba spróbować :)

    PS. Jeśli masz ochotę - zachęcam do udziału w ankiecie na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń