piątek, 17 marca 2017

Ryż z bananami


Po wariacjach owsiankowych zaczynamy wariacje ryżowe. Był już ryż z jabłkami, pudding ryżowy a dziś ryż z bananami. doskonały zarówno dla małych i dużych. A jaki będzie kolejny ryż ?    Jeszcze nie wiemy ale czekamy na sugestie. 


Składniki:

50 g ryżu
½ szklanki mleka
1 banan
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru pudru
¼ szklanki śmietanki 30%


W rondelku o grubym dnie stopić 1 łyżkę masła, włożyć umyty i odsączony ryż, smażyć 4-5 minut, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier i zalać wrzącym mlekiem. Gotować po półprzykryciem około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Obrane i pokrojone w plasterki banany usmażyć 3-4 minuty na roztopionym maśle, bardzo delikatnie wymieszać z ugotowanym ryżem, deser wyłożyć do miseczki udekorować ubitą śmietaną i posypać cukrem pudrem













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz