Prosty kurczak słodko-kwaśny
Szybki przepis na szybkiego kurczaka. Czasami jak nie mamy czasu, a wielki głód czai się za rogiem wystarczy coś zamieszać, kurczaka szybko podsmażyć, poddusić, przyprawić i w czasie gdy ryż nam dochodzi drugie danie mamy ugotowane. A smak sam się obroni.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
½ słoika powideł śliwkowych
½ słoika ostrego ketchupu
1 łyżka octu winnego
pieprz
sól
bulion
ulubione zioła
mąka
olej
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Każdy kawałek oprószyć mąką i podsmażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Podsmażone kawałki przełożyć do garnka, podlać 1/2 szklanki bulionu, dusić na małym ogniu ok 30 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszać. Obrana cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy cebula się zeszkli dodać do niej ketchup, powidła i ocet winny, wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Przełożyć masę do miękkich piersi i delikatnie wymieszać. Dusić jeszcze około 10 minut. Podawać z ryżem na sypko.
Komentarze
Prześlij komentarz