niedziela, 12 marca 2017

Pierś z kurczaka w kokosie



Wiórki kokosowe generalnie kojarzą się z daniami słodkimi, deserami, lodami.. a tutaj zaskakująco dobrze komponują się z kurczakiem, nadając mu delikatny smak i zaskakującą lekkość panierki. Przepis naprawdę godny wypróbowania.



Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 jajka
1/2 szklanki wody
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wiórków kokosowych
olej do smażenia
sól, pieprz


Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na wąskie paseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, wiórki, jajka, wodę zmiksować. Doprawić ciasto solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażyć obtoczone w cieście kawałki kurczaka. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać jako dodatek do ryżu czy ziemniaków.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz