czwartek, 2 marca 2017

Sałatka z granatem i mozzarellą


Sałatka taka jak ta jest dobra, bo dobra i szybka. szybko się ją zrobi na wieczorny głód, lub gdy wpadną niezapowiedziani znajomi. Dostarczy nam cennych witamin i składników mineralnych nie obciążając nadmiernie przewodu pokarmowego.


Składniki:

2 małe główki cykorii
130 g mozzarelli 
½ pęczka szczypiorku
2 pomidory
1 łyżka cukru brązowego
½ owocu granatu
3 łyżki ziaren dyni
6 łyżek oliwy
1 łyżka płynnego miodu
½ łyżeczki soli ziołowej
2 łyżki octu winnego
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz


Oliwę połączyć z octem, czosnkiem, miodem, solą ziołową, doprawić pieprzem, wymieszać. Cykorię porwać na kawałki ułożyć na talerzu. Mozzarellę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Na liściach cykorii ułożyć przygotowane składniki, polać delikatnie sosem. Dodać wyłuskane i połączone z cukrem ziarenka granatu. Posypać ziarnami dyni.  




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz