czwartek, 30 marca 2017

Kwaśny kurczak


Zupa o niezwykłym smaku i niecodziennym składzie, połączenie kapuśniaczku z daniem z kurczaka i wyszło coś pysznego. Ta zupka zadowoli zarówno mięsożerców jak i tych co wolą roślinki. Szczerze polecamy.


Składniki:

2 filety z kurczaka
1 duża marchew
mały seler
200 g pieczarek
4 ziemniaki
por
200 g kapusty kiszonej
1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej
1 l bulionu drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki chili
liść laurowy
sól
pieprz


Marchew, seler, ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Filety umyć i również pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażyć na maśle około 10 min. Następnie dodać kapustę kiszoną, smażyć około 5 min. Całość zalać bulionem, dodać curry, liść laurowy, chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotować do miękkości warzyw. Doprawić do  smaku solą i pieprzem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz