sobota, 25 marca 2017

Makowe ciasto z galaretką i jabłkami


Dalej przetwarzamy jabłka, dziś w tradycyjnej formie w postaci ciasta. ładnie wyglądające i tak smakujące makowe ciasto z jabłkami. W wykonaniu proste, jedynie na masę śmietanową trzeba uważać, bo potrafi się zważyć. my musieliśmy podjąć druga próbę, ale wyszło nam doskonale. 



Składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 kostki masła

Masa:
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
6 jabłek
4 łyżki cukru
5 łyżek wiórek kokosowych



Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodać po jednym jajku nadal ucierając. Dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem ciasto wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 45 minut
Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem dodać kwaśną śmietanę nadal ucierać. 
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kawałki, gotować 5 minut w wodzie z cukrem. Dodać i wymieszać  z tężejącą galaretką.
Ciasto przekroić na pół posmarować kremem, na to wyłożyć galaretkę z jabłkami, ponownie krem i przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować niewielką ilością kremu i posypać prażonymi wiórkami. Schłodzić w lodówce.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz