poniedziałek, 27 marca 2017

Jajka po lyońsku

Jajka na bogato, idealna propozycja na odświętne śniadanie. Pyszne, sycące danie, które doda nam energii na cały dzień do pracy i nauki. jajka dostarczają nam duużo składników odżywczych: pełnowartościowego białka, witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.

Składniki:

5 jajek 
3 średnie cebule 
65 g masła 
3 łyżek mąki 
400 ml mleka 
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
sól 
pieprz


Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać o pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić półplasterki. Następnie włożyć  do naczynia z wrzątkiem i zblanszować przez 5 min, odcedzić . Włożyć cebulę do rondla, trzymać  przez chwilę na małym ogniu, by odparowała reszta wody, dodać masło i często mieszając dusić  na wolnym ogniu, aż cebula ściemnieje, lecz się nie zrumieni. Wsypać mąkę, mieszając zrobić lekko rumianą zasmażkę, cały czas mieszając stopniowo wlewać  mleko, by nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszając gotować na małym ogniu ok.10 minut. Żaroodporne naczynie wyłożyć połową sosu, ułożyć na tym plasterki jajek, polać resztą sosu. Zapiekać w nagrzanym do 180°  piekarniku aż utworzy się rumiana skórka. Przed podaniem można posypać zieleniną. 










2 komentarze: