Jajka po lyońsku
Składniki:
5
jajek
3 średnie
cebule
65 g
masła
3 łyżek
mąki
400 ml
mleka
¼ łyżeczki
startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Jajka ugotować
na twardo, ostudzić, obrać o pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić półplasterki.
Następnie włożyć do naczynia z wrzątkiem
i zblanszować przez 5 min, odcedzić . Włożyć cebulę do rondla, trzymać przez chwilę na małym ogniu, by odparowała
reszta wody, dodać masło i często mieszając dusić na wolnym ogniu, aż cebula ściemnieje, lecz
się nie zrumieni. Wsypać mąkę, mieszając zrobić lekko rumianą zasmażkę, cały
czas mieszając stopniowo wlewać mleko,
by nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
mieszając gotować na małym ogniu ok.10 minut. Żaroodporne naczynie wyłożyć połową
sosu, ułożyć na tym plasterki jajek, polać resztą sosu. Zapiekać w nagrzanym do
180° piekarniku aż
utworzy się rumiana skórka. Przed podaniem można posypać zieleniną.
oooo takich jeszcze nie widziałam:) świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wypróbowania.
Usuń