Princessa z karmelem
Kto z nas nie lubi chrupiących i lekkich wafelków oblanych czekoladą. No niebo w gębie i tak też jest z tym ciastem, lekkie, pyszne, a do tego jeszcze warstwa karmelu, no po prostu bomba i to nie tylko kaloryczna.
Składniki:
Biszkopt:
6 białek
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru
1 szczypta soli
50 g płatków migdałowych
3 wafelki Princessa kokosowa (po 37 g)
Krem:
2 szklanki mleka
6 żółtek
300 g śmietanki 30%
100 g cukru
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
1 puszka masy krówkowej
2 wafelki Princessa kokosowe (po37g)
Składniki:
Biszkopt:
6 białek
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru
1 szczypta soli
50 g płatków migdałowych
3 wafelki Princessa kokosowa (po 37 g)
Krem:
2 szklanki mleka
6 żółtek
300 g śmietanki 30%
100 g cukru
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
1 puszka masy krówkowej
2 wafelki Princessa kokosowe (po37g)
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.
W 3/4 szklanki mleka rozmieszać żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane mąki, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Na cieście rozsmarować 2/3 masy budyniowej, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz