wtorek, 12 lipca 2016

Placuszki wątróbkowe


Amatorów wątróbki jest coraz mniej... niestety. My "odgrzewamy" ten rodzaj podrobów i podajemy go w innej, ciekawej formie, bardziej przystępnej. Polecamy szczególnie przy niedoborach żelaza we krwi, bo ta potrawa jest doskonałym źródłem tego pierwiastka dla naszego organizmu.


Składniki:

500 g wątróbki wieprzowej
3-4 cebule
2 jaj
3-4 łyżki mąki
100 ml oleju
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich 
szczypta pieprzu ziołowego

Wątróbkę wymoczoną w mleku przez 2 godziny odsączyć i drobno pokroić w kosteczkę. Dodać rozmącone jaj, cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę i przyprawy. Wymieszać i na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką niewielkie placuszki i obsmażać z obu stron. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz