wtorek, 19 lipca 2016

Czosnkowe supełki


Czosnkowa impresja na temat ciasta drożdżowego zyska wielu zwolenników przy bliższy poznaniu. Bo nic tak nie zachęca do jedzenia jak aromat świeżego ciasta drożdżowego z nutką czosnku i koperku. Ciekawa propozycja na imprezę lub piknik.


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
1/4 kostki drożdży lub suche 1/4 paczki
125 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Polewa: 
6-7 łyżek masła
4-5 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 garść posiekanego koperku 


W szklance połączyć wodę, drożdże i cukier. Włożyć szklankę do ciepłej lecz nie wrzącej wody i poczekać 10-15 min, aby drożdże prawidłowo urosły. Po tym czasie do miski z mąką, solą i oliwą dodać zaczyn i wyrabiać ciasto do połączenia składników plus jeszcze chwilkę. Formować  z masy kulę i włożyć do miski przykrywając ścierką i odstawiając w ciepłe miejsce. Czekać do momentu aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiać je do momentu aż zrobi się elastyczne. Odkrawać kawałek i lekko wałkować do placka o grubości ok 1 cm. Placek ciasta kroić w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy z wyciętych pasków ciasta zawiązać  w supeł i odłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wierzch smarować oliwą i piec w temperaturze 200 stopni  przez ok 15 min aż się ładnie zarumienią.
W międzyczasie rozpuścić masło w garnku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażając go ok 1 minutkę uważając aby się nie spalił. Następnie dodać sól i koperek mieszając chwilkę zdjąć z ognia i polać ciepłe supełki. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz