piątek, 22 lipca 2016

Placuszki z kaszy jaglanej



Kasza nie musi być tylko dodatkiem do drugiego dania czy zupy. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie. U nas dziś pyszne placuszki z kaszy jaglanej z pomidorowym sosem. Do tego suróweczka i obiad gotowy. 



Składniki:


200 g kaszy jaglanej
1 jajko
1 szklanka bulionu warzywnego
100 g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki kurkumy
1 puszka pomidorów
1 łyżka octu winnego
1 pęczek dymki
olej
sól
ostra papryka


Kaszę gotować 15 minut w wywarze i odstawić na 20 minut, aby napęczniała. Następnie wymieszać z jajkiem, serkiem i połową drobno posiekanej dymki. Całość doprawić kurkumą, solą pieprzem i ostra papryką i dokładnie wymieszać. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju. Resztę dymki podsmażyć na oleju, po kilku minutach dodać pomidory, ocet i doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem polewać gorące placuszki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz