środa, 13 lipca 2016

Tostowe miseczki z niespodzianką


Dominika wykonała przystawkę na 5 z plusem. Niecodzienna, niepospolita a na prawdę pyszna i przy tym chrupiąca. Sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu jak i na spotkaniu w ogrodzie. A przy tym małe niejadki przekonają się do jedzenia.




Składniki:

6 kromek chleba tostowego
3 plastry szynki
3 łyżki sera żółtego
3 jajka
2 pomidorki koktajlowe
3 łyżeczki szczypiorku
sól
pieprz

Z chleba tostowego odciąć skórkę i każdą kromkę bardzo cienko rozwałkować wałkiem. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Plastry szynki przeciąć na pół. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Do każdej foremki włożyć po 2 kromki rozwałkowanego chleba, w taki sposób by dno i boki były dokładnie wyłożone, by powstała miseczka. Do każdej „miseczki” włożyć po bokach po 2 plasterki  szynki. Do środka włożyć trochę startego sera, a na wierzch wbić jajko, posypać pieprzem i solą Całość piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdej miseczce ułożyć polówkę pomidorka. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz