sobota, 16 lipca 2016

Sałatka szpinakowa z jajkiem na twardo



Ciepła sałatka ze szpinakiem, pieczarkami, boczkiem i jajkiem, doskonale sprawdzi się w upalne dni gdzie nie chce nam się stać długo przy kuchni a ciepły posiłek trzeba zjeść chociaż raz dziennie. Pożywna i sycąca może zastąpić nawet obiad. 



Składniki:


100 g liści szpinaku
10 pieczarek
2 jajka
3 plastry boczku wędzonego
2 łyżki mąki
20 g orzechów włoskich bez skórki lub innych ulubionych
3 łyżki oleju
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz


Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Pieczarki oczyścić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju 4-5 minut z każdej strony, dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć razem 2-3 minuty. Liście szpinaku ułożyć na dnie salaterki , na nich ułożyć grzyby z boczkiem. Na to położyć jajka. Na suchej patelni uprażyć orzechy, wystudzić. Orzechy posiekać i posypać sałatkę. Wymieszać oliwę z octem balsamicznym i przyprawami, polać sałatkę. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz