Dwukolorowy sernik na zimno
Sernik to takie ciasto, któremu mało kto się oprze. I bardzo dobrze, bo jak się okazuje dla osób chcących zrzucić parę zbędnych kilogramów, w chwili słabości sernik jest najlepszym rozwiązaniem, bo kalorii niby nie mało, ale białko pełnowartościowe. My tą chwilę słabości odczuwamy niemal cały czas i zajadamy się tym pysznym sernikiem, bo naprawdę warto. A czy dodaliśmy, ze to cudo jest bez pieczenia??
Składniki:
500 g twarogu z wiaderka
5 biszkoptów
10 herbatników
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
2 łyżki żelatyny
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki cukru
1 łyżka kawy
Składniki:
500 g twarogu z wiaderka
5 biszkoptów
10 herbatników
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
2 łyżki żelatyny
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki cukru
1 łyżka kawy
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Rozpuścić w małej ilości gorącej wody jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubić ze śmietan-fixem na sztywno. Ser zmiksować razem z cukrem i dodać do niego ubitą śmietanę, masę podzielić na dwie równe części. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Do jednej części masy serowej dodać roztopioną białą czekoladę, żelatynę i miksować na małych obrotach. Całość wylać do keksówki wyłożonej folia spożywczą, włożyć na chwilę do lodówki.
Rozpuścić w gorącej wodzie drugą łyżkę żelatyny. Biszkopty moczyć w kawie i układać pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć pozostała masę serową z żelatyną, mleczną czekoladą i przelać całość na biszkopty. Na masę czekoladową ułożyć herbatniki. Sernik włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz