poniedziałek, 11 lipca 2016

Kruche ciasto z jagodami ze słoika


Kruche ciasto plus jagody roztoczańskie to doskonałe połączenie. Pyszne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki, o kuszącym wyglądzie i zapachu. My doceniliśmy walory zdrowotne i smakowe tych owoców, zróbcie to i Wy, drodzy czytelnicy.


Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
250 g masła 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Nadzienie i pianka:
1 słoiczek jagód lub konfitury jagodowej 
2 łyżeczki bułki tartej
3 białka
1/5 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, w proporcji 1/3 i 2/3 całości. Większą cześć włożyć na około 2 godziny do lodówki, mniejszą na 2 godziny do zamrażarki.
Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak powstały spód oprószyć bułka tartą, a następnie wyłożyć jagody. Ubić białka na sztywno, ostrożnie dodając cukier. Posmarować nią wierzch ciasta. Na grubej tarce zetrzeć zamrożoną część ciasta tworząc pierzynkę. Piec przez około 45 minut w nagrzanym do 180◦C stopni piekarniku. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz