piątek, 29 lipca 2016

Zupa z gumijagód


W lecie zupa owocowa jest zawsze na czasie i nie ważne czy to wiśnie, czereśnie śliwki czy jabłka. My dzisiaj polecamy jagodziankę z jagód z pobliskiego Roztocza, krainy czystej i nieskalanej przemysłem. I stąd jej smak, intensywny i głęboki, a kolor ust po zjedzeniu jej równie intensywny.. Ta zupa doda zdrowia i siły niemalże jak sok z gumijagód Gumisiom z Gumisiowej Doliny.
 
Składniki:


500 g jagód roztoczańskich ;)
jabłko
ok.1,5 litra wody
1/2 szklanki cukru lub więcej
łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml śmietanki 30 %


Jagody przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka zalać wodą, dodać cukier i gotować, w tak zwanym międzyczasie obrać jabłko, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w cząstki i dodać do zupki. Mąkę wymieszać z wodą (około pól szklanki), gdy jagody już się rozgotują (3-4 minuty od zagotowania), cienkim strumieniem wlewać do zupy i intensywnie mieszać. Ewentualnie spróbować i dosłodzić. Podawać z makaronem na ciepło lub zimno, polać śmietanką.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz