Szpinakowe muffiny
Szpinak przez jednych kochany, innym kojarzący się z zieloną breja z przedszkola. my należymy do tej pierwszej grupy. Dodajemy ten zielony składnik do zup, sałatek a nawet do ciast. Uwielbiamy jak wiecie również muffiny, stąd też nasza propozycja, na zielone szpinakowe muffiny. Doskonałe na ciepło, ale również drugiego dnia posmarowane masłem, mogą stanowić doskonałe śniadanie.
Składniki:
150 g mrożonego szpinaku
250 g mąki chlebowej Typ 650
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
70 g sera żółtego
70 g mozzarelli
50 g masła+ 1 łyżka
200 ml mleka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Mrożony szpinak odparować na patelni na 1 łyżce masła dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku, ostudzić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szpinakiem i startymi serami. W drugiej misce ubić jajka z roztopionym letnim masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Obydwie mieszanki połączyć i wymieszać. Nakładać ciasto najlepiej do silikonowych papilotek, do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Podawać jeszcze ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz