piątek, 1 lipca 2016

Chłodnik pomidorowy



Późna wiosna i lato to czas chłodników, najbardziej znany w naszym regionie to chłodnik chłodnik litewski i chłodnik ogórkowy. My lubimy nowe smaki i proponujemy chłodnik pomidorowy na bazie kefiru, z dużą ilością szczypiorku. 



Składniki:


4 szkl kefiru
500 g pomidorów
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 jajka 
sól
pieprz


Ze sparzonych pomidorów usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do kefiru. Zblendować. Dodać drobno pokrojony szczypiorek i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Na talerzach ułożyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, i zalać schłodzoną zupą. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz