wtorek, 5 lipca 2016

Pierożki ze szpinakiem i jajkiem



Były u nas już kopytka szpinakowe, naleśniki szpinakowe nawet muffinki ze szpinakiem a o pierożkach zapomnieliśmy. Dlatego już nadrabiamy zaległości i proponujemy pierożki z soczyście zielonym nadzieniem. Ps. niektórym to danie będzie się kojarzyć z egzaminem, ale komu to już wiedzą tylko Kulinarni i niech tak zostanie.

Składniki:


Ciasto:
2 szkl mąki
1 szkl wody
3 łyżki oleju
sól

Farsz:
300 g świeżego lub mrożonego szpinaku
4 jajka
1 żabek czosnku
sól
pieprz 


Szpinak oczyścić, usunąć ogonki i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 3-5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i rozdrobnić blenderem. Mrożony szpinak rozmrozić na patelni odparowując wodę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w większą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak wymieszać wraz z jajkami, czosnkiem oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz