poniedziałek, 25 lipca 2016

Okroszka


Okroszka (ros. окрошка) – popularna rosyjska zupa, która jest przyrządzana z żółtek, musztardy, ogórków, zieleniny oraz z pieczonej cielęciny i szynki. Jest spożywana na zimno z dodatkiem śmietany.* My dzisiaj proponujemy spolszczoną wersję tego chłodnika podpatrzoną na urodaizdrowie.pl. 



Składniki:

2 ziemniaki
3 jajka
1 marchewka
1 ogórek
1/4 filiżanki szczypiorku
koperek
1 filiżanka konserwowanego zielonego grochu
1 duże opakowanie kefiru
sól
pieprz


Ziemniaki i marchew obrać, opłukać i ugotować. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i również pokroić w kostkę Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ogórka pokroić w drobna kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać kefir i 2 filiżanki wody (my zamiast wody dodaliśmy płynnego jogurtu naturalnego). Doprawić do smaku. Schłodzić i podawać.













*https://pl.wikipedia.org/wiki/Okroszka

2 komentarze: