poniedziałek, 18 lipca 2016

Batoniki musli



Małe, słodkie ale zarazem zdrowe i bez chemii - batoniki musli. Dodadzą nam siły i energii w szkole, podczas pieszych lub rowerowych wycieczek. Możecie je zrobić z dodatkiem waszych ulubionych bakalii.



Składniki:


2 szklanki płatków owsianych
1 szklanki bakalii (rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe, słonecznik itp)
1 garść orzechów włoskich
1 garść migdałów
1 szklanka miodu naturalnego
1 szklanka cukru
½ kostki masła 


Bakalie i orzechy pokroić i razem wymieszać. Płatki owsiane wrzucić na patelnię i mieszać co jakiś czas by się nie przypaliły. Płatki mają się prażyć, wszystkie powinny być gorące.
Do garnka wsypać  cukier i powoli go roztapiać. Kiedy tylko zacznie sie robić złoty, ostrożnie dolewać  miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do miodu z rozpuszczonym cukrem dodać masło. Całość musi się rozpuścić. Miód, cukier i masło mają się połączyć. 
Do gorących płatków wrzucić przygotowane bakalie i to wszystko wsypać do roztopionego masła, miodu i cukru. Wymieszać. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko dokładnie i mocno ugnieść. Masę najlepiej pokroić kiedy jest jeszcze ciepła.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz