czwartek, 7 lipca 2016

Kapuśniak po portugalsku


Nie wiedzieliśmy, że w Portugalii jedzą kapuśniak.. myśleliśmy, że to polski wymysł. Być może tak jest, a tylko z nazwy ta zupa zwie się portugalską. Ni mniej ni więcej jest oryginalna i ciekawa w smaku. My zapewne nie raz ją powtórzymy w swoich kuchennych wykonach. Polecamy i Wam, fajna zupka i prosta w wykonaniu.


Składniki:

2 l wywaru z warzyw
½ główki kapusty 
25 dag szynki wędzonej z czosnkiem
4-5 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
sól
pieprz
olej
żółty ser
bagietka na grzanki


Kapustę drobno poszatkować, przelać wrzątkiem na durszlaku, a następnie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem i wstawić do gotowania aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, ugotować i rozgnieść na puree.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę, żeby się zeszkliła, dodać szynkę i czosnek. Chwilę podsmażać. Odstawić. Do gotującej się kapusty dodać puree z ziemniaków. Pozostawić na gazie jeszcze około 5 minut i dodać cebulkę z szynką. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zupę przelać do miseczek podawać z posypaną startym żółtym serem grzanką. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz