Ogórki małosolne na sucho
Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy zrobili ogórki małosolne w normalny tradycyjne sposób w zalewie. Ostatnio w kilku artykułach natknęliśmy się na całkiem nowy sposób na sucho i postanowiliśmy go wypróbować. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Prosty z wykorzystaniem torebki foliowej a nie słoika, szybki bez gotowania zalewy. A efekt super. Zielone, chrupiące ogóreczki, rewelacja.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 korzeń chrzanu
2 gałązki kopru z baldachimami
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
kika ziaren ziela angielskiego
2 łaskie łyżeczki miałkiej soli
2 łyżeczki przyprawy do kiszonych ogórków
Ogórki umyć, osuszyć i odciąć im końcówki. Wrzucić do foliowej torebki (najlepiej takiej na mrożonki). Dodać do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwane liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do ogórków. Posypać wszystko równomiernie solą. Szczelnie zamknąć torebkę. Potrząsać torebką i lekko ugniatamy by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka. Tak przygotowaną torebkę włożyć do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20 godzin. Potem przechowywać je w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz