Odkrywcy Smaku

10 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 miała miejsce niecodzienna uroczystość, a mianowicie gotowanie z Vipa-mi. Celem konkursu było propagowanie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród młodzieży, nauczycieli i społeczności lokalnej. Promowanie zdrowego sposobu odżywiania się oraz rozwijanie zdolności i zainteresowań kulinarnych

Zadaniem dwuosobowych drużyn składających się z Vipa i asystenta było przygotowanie dania  głównego: zamojskie bitki z puree ziemniaczanym i „kreatywną” surówką, oraz deseru: francuskie naleśniki z filetowaną pomarańczą.
Nauczyciele i uczniowie klas gastronomicznych do wspólnej zabawy  i gotowania zaprosili starostę Janusza Szpaka któremu asystował Jakub Kalman (kl 1 ZSZ), wicestarostę Henryka Czernieja któremu pomagał Rafał Małek (kl 3Tz), przewodniczącego Rady Powiatu Marka Nowosadzkiego który wspólnie gotował z Piotrem Frańczakiem (kl 2 Tz) oraz dyrektora szkoły Wojciecha Maślonę któremu asystował  Michał Kasprzak (kl 3Tz). 

Profesjonalne jury miało za zadanie ocenić zarówno smak i wygląd potraw, jak też czystość pracy i bhp oraz dobór składników i kreatywność w wykonaniu surówki. W skład jury wchodzili:
Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie
Dorota Sawa – prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Krasnystaw PLUS”
Jacek Jakubczak – Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski
Małgorzata Jędruszczak – wicedyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 oraz prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Olchowieckiej 
Pamela Bojarska – przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego.



  „Kucharze” uwijali się szybko niektórzy w ferworze walki omal nie stracili palców, a w trakcie pracy musieli jeszcze odpowiadać na dość dociekliwe pytania padające ze strony prowadzących całą imprezę uczniów, próbki ich pracy prezentujemy na zdjęciach. 








   W trakcie konkursu przeprowadzono również quiz dotyczący zasad  zdrowego  żywienia, w którym  zwyciężyli Sławomir Kamiński – rzecznik starostwa, Beata Korszla – dyrektor SOSW w Krasnymstawie i Mariusz Sapko – dyrektor Zespołu Szkół w Łopienniku Nadrzecznym, jeszcze raz serdecznie gratulujemy. 

zdjęcie pożyczone ze strony Powiatu Krasnystaw
  „Kiedy już patelnie ostygły, a członkowie jury posmakowali wszystkich przygotowanych potraw, pani Elżbieta Wójcik przedstawiła w niezwykle „smakowity” sposób werdykt. Otóż przyznano jednogłośnie cztery pierwsze miejsca z podkreśleniem, że te ogromne umiejętności należy wykorzystać i zorganizować podobną zabawę w roku przyszłym”
  My ze swojej strony dziękujemy paniom zaangażowanym w przygotowanie tej uroczystości: Małgorzacie Typiak, Agnieszce Pawlas, Katarzynie Oleszczuk, Joannie Bąk oraz uczniom zarówno tym których było widać jak i tym którzy dzielnie pracowali w kuchni: Dorocie Szymaszek (kl 3Tz), Ernestowi Mazurkowi (kl 3 Tz), Pawłowi Ścibakowi (kl 3Tz), Jakubowi Kalmanowi (kl 1 ZSZ), Piotrowi Frańczakowi (kl 2 Tz), Michałowi Kasprzakowi (kl 3 Tz), Rafałowi Małkowi (kl 3Tz), Wioletcie Bociong (kl 3Tz), Patrycji Opat (kl 4 Tz), Monice Matycz (kl 2 ZSZ), Przemysławowi Solanowi (kl 1 Tz), Karolowi Sobstylowi (kl 3 ZSZ), Patrycji Kapelusznej (kl 1 Tz) i Iwonie Król (kl 1 Tz) oraz całej ekipie z  3 ZSZ.
  Tradycyjnie zapraszamy do odwiedzania naszego bloga gdzie oczywiście znajdziecie przepis na zamojskie bitki wszystkie kreatywne surówki oraz już wkrótce na francuskie naleśniki. 

O naszej uroczystości dodatkowo możecie poczytać  i pooglądać na stronie Starostwa Powiatowego , Krasnystaw naszemiasto.pl, na facebooku szkoły ,  oraz w lokalnej prasie. 

Poniżej krótkie fotostory:




































zdjęcie pożyczone ze strony Powiatu Krasnystaw








Komentarze

Popularne posty