Karkówka z powidłami śliwkowymi
Karkówka to jedna z naszych ulubionych części kulinarnych wieprzowiny. Dlatego robimy ją na wszelkie możliwe sposoby i nie mniej zachwycamy się jej smakiem. Tutaj smak ostrego keczupu została przełamana delikatnym smakiem powideł śliwkowych.
Składniki:
5 plastrów karkówki
2 duże cebule
sól
pieprz
czosnek
1 łyżka oleju
2 łyżki keczupu ostrego
2 łyżki powideł śliwkowych
Plastry mięsa dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W małej misce wymieszać keczup z powidłami śliwkowymi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim z każdej strony plastry karkówki. Gdy mięso ładnie się zarumieni, przełożyć je na blachę do pieczenia. Na tej samej patelni lekko zeszklić cebulkę doprawioną do smaku solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować grubą warstwą powideł z keczupem i posypać zeszkloną cebulą. Całość zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok 30 - 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz