Owsianka truskawkowa
Truskawki + śniadanie = owsianka truskawkowa z dodatkiem siemienia lnianego. Pyszna pachnąca słońcem i wakacjami, a przy tym bardzo zdrowa. O walorach płatków owsianych już pisaliśmy. Siemie lniane działa osłaniająco i regenerująco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, ponadto zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zatem łyżki w dłoń.
Składniki:
¾ szkl. mleka
4 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka brązowego cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mielonych migdałów
10 truskawek
Do garnka wsypać płatki i mielone migdały, zalać mlekiem. Dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać z owsianką i udekorować kilkoma kawałkami owoców.
Wszystko co lubię, pożywne i zdrowe śniadanko :))
OdpowiedzUsuńPyszniutko u Ciebie :)
My też uwielbiamy takie śniadanka, wkrótce nocna owsianka o której ostatnio się naczytaliśmy ;))
Usuń