Owsianka truskawkowa


Truskawki + śniadanie = owsianka truskawkowa z dodatkiem siemienia lnianego. Pyszna pachnąca słońcem i wakacjami, a przy tym bardzo zdrowa. O walorach płatków owsianych już pisaliśmy. Siemie  lniane działa osłaniająco i regenerująco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, ponadto zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zatem łyżki w dłoń.


Składniki:

¾ szkl. mleka
4 czubate łyżki płatków owsianych 
1 łyżeczka brązowego cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mielonych migdałów 
10 truskawek


Do garnka wsypać płatki i mielone migdały, zalać mlekiem. Dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać z owsianką i udekorować kilkoma kawałkami owoców. 








Komentarze

  1. Wszystko co lubię, pożywne i zdrowe śniadanko :))
    Pyszniutko u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy takie śniadanka, wkrótce nocna owsianka o której ostatnio się naczytaliśmy ;))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty