Zupa śródziemnomorska



Zupa śródziemnomorska, ale doskonale smakuje w naszym umiarkowanym klimacie. Pełna kolorowych i aromatycznych warzyw z pewnością zagości na stałe na niejednym stole :)



Składniki:


bulion
2 podwójne piersi z kurczaka
2 papryki czerwone
1 cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule 
1 pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oregano
sól
pieprz


Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Gotować w lekko osolonej wodzie aż zrobi się biała. Do dużego garnka wlać bulion i dokładamy ugotowanego kurczaka. Gotować na małym ogniu. Paprykę pokroić w cienkie paseczki ok. 2 cm długości, cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie paprykę, a na koniec dodać  pomidora pokrojonego w kostkę i cukinię. Dusić na małym ogniu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do bulionu. Zupę gotować jeszcze 15-20 minut, dodać oregano.  













Komentarze

Popularne posty