Truskawkowe muffiny


Tegoroczny sezon truskawkowy uważamy za otwarty. Zaczynamy skromnie od małych cieszących oko, ale i podniebienie truskawkowych muffinek. Doskonale nadają się do zabrania na pikniki, oczywiście w wersji bez bitej śmietany, ale również do kawy w zaciszu domowym. 

Co do truskawek to obiecujemy że się rozwiniemy i wkrótce nowe przepisy wam pokażemy ;))



Składniki:


1 szklanka pokrojonych truskawek
225 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy 
125 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
180 ml mleka
60 ml oleju



Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucić truskawki, cukier i cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce ubić jajko, wlać mleko, olej i wymieszać. Połączyć dość szybko suche składniki z mokrymi. Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut – aż będą ładnie zarumienione z wierzchu. Można ozdobić bitą śmietaną i kawałkiem truskawki ale nie jest to konieczne bo same również smakują wyśmienicie. 















Komentarze

Popularne posty