Mus z rabarbaru



Sezon rabarbarowy w pełni a my kombinujemy jak wykorzystać to warzywo nie tylko na kompot (różową lemoniadę ;)) czy ciastko. Kombinujemy  i wykombinowaliśmy słodziutki, lekko różowy, delikatny mus z rabarbaru z orzechową posypką. Sama poezja...



Składniki:


500 g rabarbaru (najlepiej malinowego)
¾ szkl cukru
1 laska wanilii
6 łyżeczek żelatyny
2 białka
orzechy


Rabarbar dokładnie umyć (nie obierać), pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do garnka. Dolać niewielką ilość wody, cukier, wanilię i gotować na małym ogniu do uzyskania zupełnej miękkości i jednolitej masy. Do gorącego musu dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dokładnie i szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ubić dwa białka na sztywno, dodać do ostygniętego musu i delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków lub szklanek i pozostawić do całkowitego stężenia. Posypać posiekanymi orzechami, można również bitą śmietaną. 










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty