Chłodnik truskawkowy z imbirem


Chłodnik - zupa podawana na zimno. w kuchni polskiej popularnym chłodnikiem jest chłodnik litewski oraz zupy owocowe. Typowym chłodnikiem kuchni hiszpańskiej jest gazpacho, zaś bałkańskiej tarator. Chłodnik litewski i gazpacho mamy już opanowane dziś kolej na chłodnik truskawkowy z dodatkiem imbiru. Doskonale sprawdzi się w upalne dni i posmakuje zarówno małym jak i dużym.  Nasz tak szybko zniknął z miseczek że nie zdążyliśmy go posypać uprażonymi płatkami migdałowymi ;)





Składniki:

300 g truskawek
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
4 łyżki jogurtu greckiego 
świeża mięta
1 łyżka płatków migdałowych


Truskawki opłukać i oderwać szypułki, pokroić na mniejsze kawałeczki i włożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, cukier, imbir. Zagotować a następnie zmiksować, przelać przez sito  i przetrzeć, doprawić w razie potrzeby cukrem. Dobrze schłodzić. Podawać w małych miseczkach z kleksami jogurtu, przed podaniem posypać świeżą miętą i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.














Komentarze

  1. Takie chłodniki to bym mogła jeść i jeść :)
    Tylko upałów, niestety, brakuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robimy chłodniki i przywołujemy upały, może nam się uda ;))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty