Żeberka z kakao


Żeberka jako klasyk kuchni polskiej, ale w zupełnie zaskakującej formie, bo w sosie z kakao i kminkiem. Te dwa składniki jak się okazuje pasują do siebie i doskonale współgrają z mięsem wieprzowym. Połączenie inne, ale jakże pyszne.


Składniki:

1 kg chudych żeberek 
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
½ łyżeczki suszonego oregano
1 szklanka wody
2 łyżki miodu
4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
sól
pieprz


Żeberka natrzeć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do zrumienienia - trwa to około 25-30 minut. W czasie pieczenia, stopniowo odlewać z nich wyciekający tłuszcz. Kiedy żeberka nabiorą pięknej barwy i mocnej kruchości przygotować sos: wymieszać dokładnie ze sobą kakao, mąkę, kminek, chilli, oregano, sól, pieprz, miód i wodę. Tak przygotowanym sosem polać żeberka w piekarniku, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec je jeszcze około 30-40 minut - czyli do momentu, kiedy będą miękkie, a sosu sporo ubędzie. Sos z pieczenia wlać do rondelka, dodać śmietanę i doprowadzić do zagotowania. Sosem polać żeberka na talerzu. (U nas z rożnych przyczyn sosu niestety nie było).













Komentarze

Popularne posty