Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca
Kurczak w bardzo ciekawej odsłonie, w zasadzie tylko z orzechami nerkowca, ale doskonale przyprawiony. Kilka składników sosu wspaniale współgra ze sobą, jak również z głównym bohaterem dania -kurczakiem, uzupełniając się i nawzajem podbijając.
Składniki:
300 g filetu z kurczaka
150 g orzechów nerkowca
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 cebula
olej
Sos:
150 ml bulionu
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki cukru brązowego
3 ząbki czosnku
1 szczypta imbiru
Oczyszczonego kurczaka pokroić w kostkę. W woku rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić orzechy, smażyć ok. 1 min. Wyciągnąć, odstawić. Na ten sam wok wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażać ok. 3-4 minuty, wyjąć. Wlać bulion, dodać sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażać kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku. Podawać gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.
Komentarze
Prześlij komentarz