Sorbetowe lody truskawkowe
Lody, lody dla ochłody... Dzisiejsza pogoda sprzyja jedzeniu tego przysmaku, a gdy można go sporządzić samemu w domu, dostarcza nam to jeszcze więcej frajdy. Ten prosty przepis można modyfikować w zależności od dostępności owoców: maliny, borówki, jeżyny czy porzeczki doskonale się sprawdzą oby tylko lato dopisało.
Składniki:
750 g świeżych truskawek
500-600 g jogurtu naturalnego
3-4 łyżki cukru brązowego może być również biały
garść mięty
Do miski z tworzywa sztucznego wlać jogurt, dodać odszypułkowane truskawki i cukier, całość zblendować na jednolitą masę. Do całości lub połowy masy można dodać mięty i ponownie zblendować. Misę lub miski umieścić w zamrażalniku i co pół godziny dokładnie mieszać, zeskrobując przymarzniętą masę ze ścianek i dna miski, czynność powtórzyć 5-8 razy w zależności od temperatury panującej w zamrażarce. Lody przekładać do pucharków za pomocą gałkownicy do lodów, dekorować dowolnymi owocami i liśćmi mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz