Klopsiki w młodej kapuście
Młoda kapusta oznacza nadejście lata i dlatego w tak letnim nastroju prezentujemy dzisiaj fantastyczny przepis na danie jednogarnkowe, co nie wymaga zbyt wielkich umiejętności kulinarnych i naprawdę uda się każdemu.
Składniki:
800 - 900 g łopatki wieprzowej lub karczku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
mąka pszenna do obtaczania pulpetów, około 1/3 szklanki
Dodatkowo:
2 małe główki młodej kapusty
2 średnie marchewki
sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
1 małe laurowe liście
2 - 3 szczypty kminku
duży pęczek koperku
Zasmażka:
3 kopiaste łyżki masła
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Mięso i bułki zmielić na średnich oczkach, dodać jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z masy zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki wielkości średniej śliwki, każdy obtoczyć w mące pszennej. Marchewki pokroić w plasterki. Do garnka wlać około 1,5 - 2 litrów wody (ma lekko przykryć pulpety), dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1/5 łyżeczki soli, gdy zawrze, wrzucać pulpeciki i pokrojoną marchewkę, zagotować, zebrać szumy. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować przez około 15 minut. Posiekać kapustę. Pulpeciki wyjąć, a do wywaru dodać poszatkowaną kapustę, gotować 10 minut z dodatkiem kminku. Potem do kapusty dodać klopsiki i często, ale delikatnie mieszając gotować około 10 - 15 minut. Sporządzić zasmażkę z mąki i masła, wystudzić połączyć z pulpecikami, zagotować, przyprawić i posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz