Jajka faszerowane z łososiem
Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka sam nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.
Składniki:
6 jaj
50 g wędzonego łososia
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy np. Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypiorek
Do dekoracji:
szczypiorek
plastry wędzonego łososia
Jajka ugotować, po wyjęciu z wrzątku pozostawić na 15 minut żeby ostygły. Obrać ze skorupki i ostrożnie przeciąć każde z nich na pół. Delikatnie wyjąć żółtka do miseczki. Do miseczki, dodać drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojony szczypiorek i pozostałe składniki. Przy pomocy widelca dokładnie wymieszać tak, aby powstałą jednolita masa. Następnie za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnić białka masą. Udekorować plasterkami łososia i szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz