Truskawki pod kruszonką na kruszonce
Dość proste w wykonaniu owsiane ciasto truskawkowe a'la tarta. Wykonacie je bez miksera i stolnicy. Wystarczy miska i dwie sprawne dłonie, kilka chwil i pyszne ciastko gotowe. A w całym domu pięknie pachnie ciastem i truskawkami :).
Składniki:
Kruszonka:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych
120 g masła
1 białko
Dodatkowo:
2 szklanki pokrojonych truskawek
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, dodać białko i wymieszać rękoma, aż powstanie kruszonka. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć 2/3 szklanki kruszonki, resztę przełożyć do blaszki, równomiernie rozłożyć i delikatnie docisnąć. Truskawki wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równomiernie na ciasto. Wierzch posypać odłożoną wcześniej kruszonką i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 45 minut. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Komentarze
Prześlij komentarz