Rabarbarowa owsianka



Kolejna wariacja z rabarbarem, jak dotąd jeszcze tylko nie dodawaliśmy go do mięsa ale już obmyślamy jak to zrobić :). Delikatna owsianka o lekko kwaskowatym smaku dostępna tylko i wyłącznie w sezonie rabarbarowym.  



Składniki:


5 łyżek płatków owsianych
1 szkl mleka
1 łyżka rodzynek
2 łodygi rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
1/3 szkl soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka orzechów


Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Do garnuszka wrzucić pokrojony rabarbar i cukier, podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Po tym czasie dodać sok z cytryny i pomarańczy i dusić na małym ogniu aż rabarbar będzie miękki a soki się zredukują. Płatki zalać mlekiem , dodać rodzynki i gotować na małym ogniu aż owsianka będzie gęsta. Pod koniec dodać rabarbar (zostawiając kilka kawałków) i wymieszać, przełożyć do miseczki udekorować pozostawionym rabarbarem i posypać posiekanymi orzechami. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty