Młoda kapusta zasmażana


Tą potrawę przygotujemy bardzo szybko i może stanowić ona dodatek do dania głównego lub po prostu samodzielne, wiosenne danie. Nigdy ta kapustka nie smakuje tak dobrze jak wiosną i wczesnym latem, okraszona garściami natki pietruszki i aromatycznego koperku. Pracy pól godziny, a przyjemności co niemiara.


Składniki:

młoda kapusta
bulion warzywny
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
5 łyżek śmietany 18%
sól
pieprz
koperek
natka pietruszki


Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek i gotować, ale nie do miękkości. Odcedzić przełożyć do garnka podlać bulionem do wysokości przykrycia kapusty i dusić do miękkości. Z masła i mąki sporządzić jasna zasmażkę i ją przestudzić, dodać do ugotowanej kapusty, dodać śmietanę wymieszać przyprawić sola i pieprzem, posypać koperkiem i natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty